Bouw en vastgoed

Bouwen, vastgoed en financiering

Wij zijn specialist in recht i.v.m. bouw en vastgoed. Ook in de problematiek bij financiering, hypotheekrecht en gebruiksrechten kunnen wij onze relaties bijstaan. Denk hierbij ook aan geschillen met de bank. 

De aannemingsovereenkomst

Bouwen begint meestal bij de aankoop van onroerend goed. In het geval van nieuwbouw of verbouw wordt een aannemingsovereenkomst gesloten. Daarbij worden vaak standaardcontracten gebruikt. Er zijn veel wettelijke regels die de positie van een consument beschermen. In veel gevallen van consumentenwetgeving gaat het om dwingend recht. Hier kan niet van afgeweken worden. Belangrijk om hier rekening mee te houden. Zowel bij zowel koop- als een aannemingsovereenkomst.

In een standaardcontract staat de de kern beschreven, maar niet de veelvoorkomende bijzonderheden die vaak voorkomen bij de koop van onroerend goed. Goed advies van een bouwrecht advocaat over de gevolgen en risico’s van een koopovereenkomst  is dan ook belangrijk. Bij ons bent u daarvoor aan het juiste adres!

Vragen? Neem contact op 

Gebreken en aansprakelijkheid

Een onderdeel van het recht bij bouw en vastgoed zijn de gebreken en aansprakelijkheid. Gebreken aan onroerend goed zijn lang niet altijd zichtbaar. Wanneer u achteraf  gebreken ontdekt, is het de vraag wie hier aansprakelijk voor is. Het kan natuurlijk ook zijn dat anderen fouten maken bij aankoop van onroerend goed. Denk hierbij aan onjuiste informatie van de makelaar of aan de notaris die de zorgplicht overtreedt (geen of onvoldoende controle van de openbare registers). Een bouwrecht advocaat heeft ervaring met dit soort geschillen. Via het tuchtrecht of via een civiele procedure kunnen de gevolgen van deze fouten worden hersteld.

Bouw en vastgoed advocaat

Door een aparte wettelijke regeling in de vorm van een aannemingsovereenkomst is bouw een verhaal apart. Risico’s voor de aannemer zijn de waarschuwingsplicht en de oplevering. Er is niet veel speelruimte voor die twee verplichtingen. Proactief optreden en een goede verslaglegging zijn dan ook van groot belang. Heijink & Meure stelt voor de oplevering kosteloos een opleverdocument beschikbaar. Met een aantoonbare oplevering wordt een belangrijke stok in de grond gezet voor wat betreft de verplichtingen en risico’s van de aannemer.

De kennis- en dienstverlening van Heijink & Meure advocaten ziet niet alleen toe op de aan- en verkoop van onroerend goed. Als bouwrecht advocaat gaan we veel verder. Ook bij bouwen, schade, zekerheden, burengeschillen kunt u bij ons terecht. De bouwrecht advocaten van Heijink & Meure helpen bij het opstellen van een goede overeenkomst. Indien nodig procederen zij of helpen zij de gevolgen van fouten te beperken of schade te verhalen buiten rechte.

Vragen aan onze bouwrecht advocaten? Neem vrijblijvend contact met ons op.